tisdag 21 december 2010

...mera goda julrecept...

Vårt Frilleknäcke är också en favorit hos våra gäster. Vi serverar det på vår frukostbuffé, bruchen, och Julbordet. Efter flera förfrågningar kommer detta möra goda knäckebrödsrecept.

Frillekäcke: 25 g jäst, 1/2 l ljummen mjölk,( värm till 28 grader ca) 1/2 l grovt rågmjöl, 1/2 l dinkel fullkorn eller grahamsmjöl, 2-3 dl siktat dikelmjöl eller vetemjöl, 1 msk salt, 1/2 msk honung,1 tsk stött anis, 1 tsk stött fänkål. Blanda degen väl i en degblandare eller för hand. Täck degen med en bakduk eller plastfolie och låt jäsa ca 45 min. dela degen i 4 bitar, mjöla bordet med rågmjöl och kavla först med vanlig kavel ca 3 mm tunt. Kavla sedan med en kruskavel och nagga degen med en gaffel eller naggare. Vänd då och då så degen inte fastnar och ta ev mer mjöl. Skär sedan degen i önskad form, eller låt det vara stora "kakor", grädda i 225 grader ca 3 min på varje sida, låt svalna och bryt sedan i lagom bitar. Om inte knäckebrödet stelnat helt efter att det svalnat, samla ihop alla som är lite mjuka och låt dem eftertorka på 100 grader i ca 30 min.

Ett annorlunda recept som jag hittade på förra julen var de Glöggkokta Svartrötterna. Till ca 6-8 pers. Skala 3-4 svartrötter, lägg i en skål med vatten och citron, annars svartnar de gärna. Dela i 5x5 cm stavar,

(om de är tjocka dela dem på längden också), och koka i saltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet och häll på 2 dl glögg, (vin eller saftglögg spelar ingen roll ), och 2 dl grädde. Lite salt och peppar. Koka på låg värme i 10 min och red av med 1 msk maizena och 1/2 dl vatten. Ha nu en riktigt God Jul.

Annkie Brundin

Inga kommentarer: