Vårt Frilleknäcke är också en favorit hos våra gäster. Vi serverar det på vår frukostbuffé, bruchen, och Julbordet. Efter flera förfrågningar kommer detta möra goda knäckebrödsrecept.
Frillekäcke: 25 g jäst, 1/2 l ljummen mjölk,( värm till 28 grader ca) 1/2 l grovt rågmjöl, 1/2 l dinkel fullkorn eller grahamsmjöl, 2-3 dl siktat dikelmjöl eller vetemjöl, 1 msk salt, 1/2 msk honung,1 tsk stött anis, 1 tsk stött fänkål. Blanda degen väl i en degblandare eller för hand. Täck degen med en bakduk eller plastfolie och låt jäsa ca 45 min. dela degen i 4 bitar, mjöla bordet med rågmjöl och kavla först med vanlig kavel ca 3 mm tunt. Kavla sedan med en kruskavel och nagga degen med en gaffel eller naggare. Vänd då och då så degen inte fastnar och ta ev mer mjöl. Skär sedan degen i önskad form, eller låt det vara stora "kakor", grädda i 225 grader ca 3 min på varje sida, låt svalna och bryt sedan i lagom bitar. Om inte knäckebrödet stelnat helt efter att det svalnat, samla ihop alla som är lite mjuka och låt dem eftertorka på 100 grader i ca 30 min.
Ett annorlunda recept som jag hittade på förra julen var de Glöggkokta Svartrötterna. Till ca 6-8 pers. Skala 3-4 svartrötter, lägg i en skål med vatten och citron, annars svartnar de gärna. Dela i 5x5 cm stavar,
(om de är tjocka dela dem på längden också), och koka i saltat vatten ca 5 min. Häll av vattnet och häll på 2 dl glögg, (vin eller saftglögg spelar ingen roll ), och 2 dl grädde. Lite salt och peppar. Koka på låg värme i 10 min och red av med 1 msk maizena och 1/2 dl vatten. Ha nu en riktigt God Jul.
Annkie Brundin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar