onsdag 8 december 2010

Kajsa Wargs Julskinkskryddning

På Pensionat Frillesberg har vi en ljuvlig Julskinka. Köttet är lokalt och kommer ifrån Årnäs kött och chark i Varberg. Yvonne har hittat ett gammalt recept efter Kajsa Warg som föddes 1703 i min gamla hemstad Örebro. Hon arbetade på den tiden som Hushållerska, eller Husmamsell som de sa då.
Hennes första bok gav hon ut 1755 och var inte bara en kokbok utan även en bok om hur man sköter ett hem. Boken har ett underbart namn, "Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber". Boken finns i tre utgåvor på Måltidenshus i Grythyttan där de har ett enormt kokboks museum.
Hon skrev ofta i sina recept, "man tager om man havfa kan" men aldrig syns orden "man tager vad man haver".
Här kommer i allafall receptet på denna underbara skinka.
Tag till en skinka på ca 4 kg, 2 tsk mejram, 2 tsk rosmarin, 2 tsk kryddpeppar, 2 tsk nejlikor och 8 st lagerblad. Stöt dem i en mortel. Gnid in den rimmade skinkan och på det nu mer moderna sättet, lindas skinkan i aluminiumfolie eller ännu bättre en stekpåse. Sätt in skinka mitt i ugnen i 110 grader och sätt in en termometer. När den visar 62 grader är det dags att ta ut den. Låt den stå framme en stund så fortsätter den att gå upp till 72 grader. Ställ den sen på avkylning. Efter avsvalning är det dags för griljeringen. Tag 2 msk grov senap, 1 msk honung, 1/2 dl ströbröd. Grilljera i 225 grader i 5-10 min
Lycka till.

Inga kommentarer: