måndag 28 november 2011

Mörk chokladtårta med nötkolatäcke

I vintermörkret bör man unna sig lite smarrig choklad tårta. Här kommer nu 2 recept. Den ena är mer som en kladdkaka och den andra är en fransk chokladtårta, väldigt krämig men mer kompakt. Om man är allergisk mot nötter kan man byta ut dem mot tex solroskärnor eller pumpakärnor.
Kladdkaka:
100g smör, 2 ägg. 2 dl socker, 1,5 dl mjöl, 4 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 0,5 tsk salt, 100 g 70% mörk choklad.
smält smör och choklad, vispa ägg och socker, blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Häll i smör och choklad i smörsocker blandningen, sikta i mjölblandningen. Häll i form som smörats och mjölats, med löstagbar botten. Grädda 175°c i 15 min. Gör kolatäcket. Koka 75 g smör, 1 dl mörkt muscovadosocker, 3/4 dl ljussirap, 1 dl grädde, koka på låg värme till 114°c. Rosta 1 1/2 dl blandade nötter i en torr stekpanna, låt dem svalna och hacka dem grovt, och sedan i kolan, häll kolanötterna över chokladkakan efter gräddningen. Låt kakan svalna. Äts med bär och vispad grädde.
Fransk Choklad tårta:
200 g mörk choklad 70%, 200 g smör, 4 äggulor, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 1 tsk vaniljsocker, 4 äggvitor, 2 msk socker. Smält smör och choklad, vispa äggulorna med sockret, vispa äggvitor och socker (msk) till maräng. Blanda smörchokladen i äggulesockret, sikta i mjöl och vaniljsocker och blanda i marängen med en slev. H

äll i en form med löstagbar botten som smörats och mjölats. Grädda i mitten av ugnen i 180°c i 15 min. Kakan kommer att vara lös men den stelnar till sig. Häll på kolanötcremen och låt svalna. Ställ i kylen. Skär med varm kniv, (så får man snygg snittyta...är lite överkurs...men fint blir det). Efter några tuggor känner man att mungiporna åker upp och livet känns rätt bra!

Inga kommentarer: