Här kommer recept på min goda pizza o bröd.
Deg: 1 L kallt vatten, 50 g jäst, 2 msk salt, 1 msk sirap, 2,3 L vetemjöl ca beroende på mjölsort. Bland ca 10 min och låt jäsa till dubbel stl, tar ca 2 tim. Har man brottom så kan man ta ljummet vatten och låta degen jäsa 30 min. Gör under tiden tomatsås. 1 vitlöksklyfta o 1 gul lök finhackas o fräses i olivolja, tillsätt 1 burk passerade eller krossade tomater, salt o svartpeppar, torkad basilika o oregano ca 1/2 msk av varje. Kokas på låg värme i 10 min. Mixa såsen. Riv ca 6-7 dl ost. Hacka lite färska champinjoner. Dela degen i lagom stora bitar o kavla tunnt. Lägg pizzan på en plåt med bakplåtspapper.( All deg går inte åt till Pizza så resten formar jag till 2 limpor som får jäsa 40 min på plåt, o bakas i 200 gr ugn, ca 30-40 min.) Tillbaka till pizzan, tag lite sås å bred över degen, lägg på rikligt med ost, på med tex rökt skinka, salami, champinjoner, annanas (brukar ungarna gilla) vad man önskar. Strö sist över oregano=pizzakrydda. o in i ugnen 225 gr i ca 10 min. Sen till det godaste, en härlig basilikaolja som ringlas över pizzan när den kommer ut från ugnen. Mixa 1 kruka basilika med 2 dl solrosolja eller vad man själv gillar, med 2 klyftor vitlök, 1/2 dl solroskärnor, lite salt o peppar. Lycka te´!
Hoppas ni får en go´helg.
Annkie
2 kommentarer:
Jag intygar att pizzan med basilikaoljan är helt FANTASTISK!
Lägg gärna upp en läskande bild på hätligheten :-)
Trevlig helg!
Härligheten, menar jag.
Skicka en kommentar